top of page
הנוף של העיר ניו יורק

שלב 04
הכנה לראיון עבודה 

   איך מתכוננים לראיון עבודה בהנהלת חשבונות 

העולם כמו משחק, ואנחנו השחקנים

סוף סוף קיבלתם הטלפון מחברה פלונית אשר קבעה אתכם פגישה פרונטלית על מנת לתהות על קנקנכם, ולראות שאתם מתאימים ויכולים להשתלב בארגון. אז מה עושים עכשיו? מתכוננים לראיון עבודה מראש וזאת על מנת שנוכל לקדם ולשווק את עצמנו כהלכה. 

ההבדל בין ראיון עבודה מצוין לבין ראיון עבודה בינוני נובע מיכולת התכנון והמכירה שלנו.

אז אם לא נפל לכם האסימון, אתם הולכים לשווק ולמכור את עצמכם לאותו מראיין, כלומר, גם אם אין לכם את הניסיון הנדרש או שאתם לא מכירים תוכנה כזאת או אחרת בהנהלת חשבונות, אם תשכילו למכור ולשווק את עצמכם כמו שצריך, אז אין כל סיבה שלא יבחרו בכם.

אין כמו לחייך

משום מה הרבה מרואיינים מגיעים לראיון עבודה בארשת פנים דוגמטית ופוקר פייס, חברים זה לא המקום להציג את הצד הדוגמטי שלכם. כולנו מעדיפים סביבנו אנשים שמחייכים, לא בכדי נמצא במחקרים שונים שחיוך הוא מדבק ומשפיע בצורה טובה עליכם ועל הסובבים אתכם, ואף אותם חייכנים נחשבים לאנשים יתר אטרקטיביים יותר בעיני הסביבה. 

כשהייתי מנהל חשבונות צעיר נגשתי לראיון עבודה במשרד רו"ח גדול בירושלים, כאשר נכנסתי לחדר של המראיין, חייכתי חיוך רחב מאוד והצגתי את עצמי, למרות שהוא היה מאוד קשוח בראיון, עדיין שמרתי על חיוך ועל אווירה טובה. לימים התברר לי באחת הישיבות השבועיות, שהוא בחר בי בין היתר בגלל שחייכתי הואיל והוא חשב שזה יוסיף לאווירה הטובה שיש במשרד. 

מראים בחורה מעייכת שמסתכלת על המחשב

תחייכו גם בטלפון

על פניו זה נשמע טיפ קצת מוזר, מה זאת אומרת לחייך גם בטלפון. חברים כל מי שראיין דרך הטלפון יודע כבר ב 10 שניות הראשונות פחות או יותר, מול מי הוא עומד. יצא לי לראיין המון מעומדים לתפקיד מנהל חשבונות, ובסוף הזמנתי את אותם מרואיינים שזרמו עם השיחה וגם שנשמעו נחמדים ולבביים. כל מי שהיה קשוח ודוגמטי, לא הוזמן גם אם הוא היה מעומד ראוי. בכלל אני תמיד לעבוד עם קולגות שהם אופטימיים, וחייכניים.

בדרך כלל המראיין יתקשר אליכם כרעם ביום בהיר על מנת להכיר אתכם כבר בפגישה הטלפונית. קבלו ממני עצת זהב, כדאי מאוד שתשמעו מחויכים ונחמדים, ובכלל כדאי לכם כבר במשפט הראשון לשבור את הקרח זה תמיד עובד. במקום שהמרואיין ימשיך להתנהל בצורה רשמית, אתם גורמים לו לצאת מאזור הרשמיות ולדבר אתכם בגובה העיניים. ככה הוא יוכל להתרשם ממכם יותר טוב, ואילו אתם תרגישו יותר נינוחים.

תאספו מידע על החברה ועל המראיין 

חברים תתייחסו לראיון עבודה כאל מבצע צבאי, ובמיוחד אם אתה ממש רוצים את המשרה. לכן אתם צריכים וחייבים מלכתחילה לצבור נתונים ומידע שימושי על מקום העבודה וככל הניתן, וזאת על מנת לראות תחילה אם בכלל הוא מתאים לכם ולשאיפות שלכם. כלומר, אם אתם מקבלים זימון לראיון בחברת הייטק, אז אם אתם לא יודעים אנגלית ו/או שהאנגלית שלכם היא בינונית ומטה, הסבירות שיקבלו אתכם לעבודה הוא מאוד נמוך, ולכן לא הייתי הולך לראיון מראש.

שנית, אם המראיין ישאל אתכם האם שמעתם על החברה שלנו או שאתם מכירים אותה הכרות מוקדמת, אז אם תגידו לו שבדקתם את החברה ואף נכנסתם לאתר האינטרנט של החברה וקראתם בנוסף כתבות עליה, הוא יתרשם שיש לכם רצון אמיתי להשתלב בחברה הואיל ומי שעושה שיעורי בית לפני שהוא מגיע לראיון עבודה, זה אדם שיש לנו רצון כנה ואמיתי לבחון את מקום עבודתו הבא. ומכאן אתם מציגים את עצמכם כבעלי מוטיבציה ורצון להשתלב בתפקיד.

אז לאחר שהבנתם שהחברה הנידונה היא מעולה בשבילכם, עתה אתם צריכים לאסוף מידע על המראיין שלכם. הכי פשוט כבר בשיחת הטלפון לשאול את שמו של המראיין ואת תפקידו. לאחר מכן תיגשו לגוגל ולרשתות החברתיות ותחפשו מידע רלוונטי על המראיין. הכי פשוט בעולם זה להיכנס ללינקדאין ולמצוא חומר על המראיין או על העובדים הקיימים בחברה. אם אתם מכירים מישהו שעובד שם, אז זה מעולה, תמיד תוכלו לבקש ממנו להיות מליץ יושר שלכם. נוסף לזאת, אתם ממש יכולים לצפות בקורות החיים של המראיין ולנסות לדלות משם מידע שימושי שעשוי להיות חשוב בשבילכם.  

כלומר, אתם למעשה צריכים לחפש את כל הנקודות הדמיון שיש לכם עם המראיין, ובראיון עצמו להשחיל בצורה טבעית את כל נקודות הדמיון בינכם לבינו, כמו כן תנסו להיות מתואמים אתו בשפת הגוף. מה שיקרה שאותו מראיין ירגיש אלכם פתאום חיבור וכימיה אשר תגדיל את הסיכויים שלכם להתקבל בעבודה, ובעולם ה NLP קוראים לזה ראפור. (Rapport)

בואו תשמעו סיפור

 

בעבר שהלכתי לראיון עבודה באחת מחברות הייטק הבכירות במשק. לפני הריאיון עשיתי שיעורי בית וראיתי שהמנכ"ל מתעסק ב MMA  (אומנות לחימה מעורבת). מיד ידעתי שיש לנו נושא שיחה משותף הואיל וגם אני עוסק בזה מספר שנים רבות. ולכן כאשר הוא ביקש ממני לספר על עצמי, ישר ידעתי שבסיום המשפט אני הולך לספר על זה שאני מתאמן כבר כמה שנים ב MMA.

 

מה שקרה שהוא קיבל ניצוץ בעיניים וכמעט 20 דקות דיברנו על עולם הלחימה בכלל, ועל הלוחמים בישראל בפרט. כאן למעשה אני יצרתי חיבור עם המראיין בתחום שיש לנו נושא משותף וכבר הריאיון נהפך להיות לא רשמי הואיל ושנינו ידענו עתה שהמשרה הזאת כבר רשומה על שמי

 ?ספר לי על עצמך 

לרוב השאלה הראשונה והכי שכיחה שהמראיין ישאל אתכם בראיון עבודה היא "ספר לי על עצמך". השאלה נועדה לשמוע בקצרה על המעומד ממקור ראשון לצורך הערכת אופיו והתאמתו למשרה הנידונה, וזאת מעבר למה שכתוב בקורות חיים.

דה פקטו, המון מרואיינים מסתבכים עם השאלה ולא ממוקדים בתשובתם. כאן לא המקום לספר על הטיול שאתם מתכננים, או על הילדות שלכם. כמו כן המראיין לא באמת רוצה לשמוע את כל הגרסה הארוכה והלא כתובה של הקורות חיים שלכם. אתם צריכים להיות ממוקדים וקורקטיים בתשובתכם גרידא.

הטיפ שלנו הוא לרשום את התשובה שלכם בעוד מועד על גבי טופס וורד, ולשנן את התשובה כמה שיותר עד שהיא ממש תראה טבעית. כלומר, ברגע שתהייה לכם תשובה טובה וקוהרנטית אשר מספרת על עצמכם ועל התפקידים שלכם, המראיין יוכל להתרשם מתשובתכם לטובה, וגם הוא ירגיש נינוח להתקדם אתכם לעבר שאלות נוספות

אז איך עונים על השאלה, להלן דוגמה לתשובה טובה:

בחור צעיר וחייכן

"שמי פלוני אלמוני, אני בן 39, נשוי ואב לאלירן משה ואורי, אני מתגורר בעיר תל אביב. למדתי לימודים מקצועיים שהם יעוץ מס הנהלת חשבונות וקורס חשבי שכר בכירים.

כעת אני עובד כמנהל חשבונות ראשי בחברת "שמש ובניו" שהינה חברה שעוסקת בתחום MEDIA INTELLGENCE בתעשיית הפירסום המקוון. החברה מפתחת פתרונות באיסוף וניתוח מודיעין עסקי ותחרותי בשוק הגולבלי. במסגרת תפקידי אני עוסק בתזרים מזומנים, הכנת שכר לעובדים, התאמות בנק שקליות ומט"ח, ספקים בארץ ובחו"ל, עבודה אל מו"ל רשויות המס, הפרשות,  והכנת ספרים לביקורת חודשית/רבעונית/ושנתית.

 

אני עובד בחברה כבר למעלה משנה, ומנהל מנהל חשבונות אחד שכפוף אלי.

לפני כן עבדתי כחשב בחברת "פלונית" שהינה חברה גלובאלית שעוסקת ביצור והקמה של שערים ביטחוניים. עיקר עבודתי היה בניהול מחלקת הכספים של החברה. לרבות תזרים מזומנים, הכנת שכר,  פיקוח על תקציבים בארץ ובחו"ל, וקשר ישיר עם חברות הבת בהודו ובסין שמהוות פלטפורמה לשוק האסייתי.

 הנני עובד בתחום הכספים למעלה מ 10 שנים, הובלתי והקמתי מודלים שונים כגון מלאי רכש והטמעת מערכות מחשוב החל משלב האפיון ועד להקמתו. הנני מעיד על עצמי אוהב אתגרים והישגים, בעל מוטיבציה ללמוד ולהתפתח, מקצועי ומסור לעבודה." 

בחרתי בתשובה הזאת לענות ישירות למראיין אם זה קצת על עצמי והכשרתי, ונכנסתי להסבר קצת יותר מפורט על עבודתי הנוכחית ועל עבודתי הקודמת. לבסוף בחרתי לשווק את עצמי ולהכניס את החוזקות ויתרונות שלי ביחס מרואיינים אחרים.

  ?למה אתה רוצה לעזוב את מקום עבודתך 

מדובר בשאלה שעל פניו נראית מאוד קלה לתשובה, יחד עם זאת, לפעמים מאוד קשה לתת הסבר רציונאלי לסיבה האמיתית לעזיבתכם. כלומר, אם יש לכם מנהל גרוע ואתם ממש לא מסתדרים איתו, אתם לא רוצים להשמיץ את המנהל הקודם שלכם בראיון עבודה, ולהטיל רפש על מקום עבודתכם כי זה לא מוציא אתכם באור טוב.

 

או שמא אתם חושבים שאתם יכולים לשדרג את השכר שלכם, והמנכ"ל של החברה לא מוכן להעלות שכרכם הואיל והוא האדם הכי קמצן עלי האדמות. אז אם תטענו שהסיבה לעזיבתכם היא בגלל שדרוג שכר, אזי השאלה הבאה בתור של המראיין תהיה.

 

אם אתם חושבים שאתם טובים ומקצועיים בעבודתכם, למה לדעתכם המנכ"ל לא מעלה לכם את השכר?

 

כלומר אתם הלכה למעשה פותחים לעצמכם תיבת פנדורה שיכולה לפגוע בכם ובסיכויים שלכם לצלוח את הריאיון. 

 

 

הנחת העבודה של המראיין, שאם הכל מצוין במקום עבודתכם לרבות השכר, הקולגות, קריירה וכיוצא בזה, אז ברור שלא תרצו לעזוב מקום עבודה שכזה, הואיל ואף עובד לא עוזב מקום עבודה שטוב לו בו. אפוא, אם אין למרואיין סיבה לוגית לעזיבתו, אז כנראה שהוא לא סגור על עצמו או שהוא מסתיר מידע רלוונטי, ומכן הוא עשוי להצטייר כמעומד לא אמין.  

אז מה עושים? איך גורמים למעסיק החדש לקבל את הרצון שלכם לעזוב את מקום עבודתם, וגם לחזק את עצמכם.

 

אתם צריכים למצוא טיעון רציונלי כגון:

  • אני מחפש אתגרים חדשים בעבודתי. 

  • אני רוצה להמשיך ללמוד ולהתפתח בתחומים נוספים.

  • אני מרגיש שאני לא ממצא את עצמי במקום עבודתי ומרגיש חוסר. 

  • אני מחפש הזדמנויות רבות יותר ואופציות לקידום.

 

רק תזכרו, שברגע שהעליתם טיעון רציונלי, אתם חייבים לגבות אותו בסיפור או בהסבר מעמיק על רצונכם לעזוב.

"היום אני עובד כמנהל חשבונות ראשי בחברת "פלונית" שהינה חברה קטנה משפחתית וחמה. יחד עם זאת, עבודה בחברה  קטנה יחסית כרוכה בסיכון מסוים ובאפשרות שהאני לא אתקדם בצורה מקצועית. לכן אני מחפש כיום מקום עבודה בחברה גדולה ויציבה, עם מחזור כספי גבוה ומספר עובדים רב יותר על מנת שאני אוכל ללמוד ולהתפתח בתחום, וגם שאני אוכל לשתף אתכם בניסיון שרכשתי בתחום.

המשרה שאתם מציעים על פניו נראית מעניינית ומאתגרת, ועם הניסיון שצברתי במהלך השנים אני חושב שאני אשתלב בחברה הן מקצועית והן חברתית"

כאן למעשה גם החמאתי למקום העבודה הקיים שלי, וגם הסברתי למעסיק הפוטנציאלי שאני מחפש להתקדם בקריירה שלי וללמוד תחומים נוספים, שזאת סיבה מאוד רציונלית וטובה לעזיבת מקום עבודה. מחקרים שעלו בנושא העלו שהסיבה הכי שכיחה לחיפוש עבודה היא חוסר סיפוק מקצועי ולא שכר לא מתגמל. ולכן זכרו שאתם מחפשים להתקדם קדימה בדומה לכרישים, תמיד שוחים עם הזרם. 

 ?ספר לי על בעיה שנתקלת בה במסגרת עבודתך 

השאלה הזאת מרימה לכם להנחתה. ולמה הכוונה, כאן אשכרה המעסיק אומר לכם בואו תספרו לי על ההצלחות שהיו לכם בעבר. אפוא, כאן אתם צריכים למנף את השאלה לטובתכם ולהראות לאותו מעסיק שאתם מסוגלים לפתור בעיות ולמצוא להם פתרונות.

רק אל תחפשו בעיה פשוטה מידי, כמו איך רושמים בספרים חשבונית ספק או לקוח וכיוצא בזה. אלא תנסו למצוא סוגיה מאתגרת שהייתה לכם בעבר על מנת שתציג אתכם בצורה הכי טובה שיש.

"ביום בהיר אחד נדרשתי להכין תזרים מזומנים באקסל בהתאם לבקשתו של המנכ"ל. ובאותה שעה לא ידעתי איך באמת מנהלים תזרים מזומנים ובכלל איך מנהלים תזרים. 

לכן רכשתי את הקורס "ניהול תזרים מזומנים" של של תכלס הנהלת חשבונות מעשית מכספי הפרטי, ושם למדתי במהלך כל הקורס כיצד מנהלים תזרים מזומנים בחברה, וכיצד מכינים את הדוחות למנכ"ל.

 

לאחר שלמדתי את הקורס, ביצעתי התאמות לקובץ אקסל שקבלתי בקורס, והוספתי נתונים שונים וגרפים למנכ"ל. אני חושב שהיום ניתן ללמוד כמעט כל דבר מרחוק, רק כל מה שצריך זה רצון, מוטיבציה ותושיה, ואז באמת ניתן ללמוד ולפתור כל בעיה בתחום ההנהלת חשבונות מעשית. 

תמונת אנימציה של איש חושב

 ?מה לא אהבתם במקום העבודה הקודם שלכם

ואוו, זאת אחת השאלות הכי שכיחות שיש בראיון עבודה, והיא נוטה לסבך את המרואיין כהוגן. כלומר, מה הוא יגיד עכשיו, אני לא אוהב לעשות גביה? ומה אם גם העבודה החדשה דורשת ממכם גם לעשות גביה? אזי בתשובתכם שרפתם את עצמכם.

אז מה עושים?

כאן חשוב לעשות הכנה מוקדמת לתפקיד, ברגע שתראו שהתפקיד החדש אינו דורש עבודת גביה, אז אתם יכולים לטעון שפחות אהבתם לעשות גביה הואיל וזה משך ממכם הרבה אנרגיות חיוביות. או שהתפקיד החדש אינו דורש עבודה עם לקוחות, אז גם כאן אתם יכולים לטעון שפחות אהבתם לעבוד עם לקוחות.

אבל לא מספיק להגיד שלא אהבתם לעבוד בגביה, אתם צריכים להסביר למרואיין איך התמודדתם עם אותו התפקיד שלא אהבתם. כי מי מבטיח לכם שבמקום החדש אתם תאהבו לעשות את כל התפקידים שמוצעים.

כלומר המראיין רוצה לדעת איך אתם מתמודדים עם תפקידים שאתם פחות אוהבים. וזאת הנקודה של השאלה.

אז אתם יכולים להגיד

"בעבודה הקודמת שלי בהתחלה לא אהבתי לעשות גביה ללקוחות הואיל וזה לקח ממני המון אנרגיה וזמן, ובכלל כל התהליך של הגביה ארוך ומייגע. ולכן, הכנתי דו"ח גיול חובות מקצועי, אשר סייע לי רבות לקבל תמונת מצב של כל החייבים בחברה, ולבקש את החוב בזמן ולא לאחר מספר חודשים. היות וככל שהזמן חולף ככה קשה לגבות כספים. ברגע שהכל עבד כמו שעון שוויצרי, אז כל התהליך הגביה היה הרבה יותר מסודר, וככה גם אפילו במקרים מסוימים נהניתי לדבר עם לקוחות ולגבות את החובות"

 

החכמה בעבודה שלנו, היא לדעת לעשות תפקידים פחות אטרקטיביים בצורה יעילה וחכמה, ככה זה חוסך מאתנו הרבה תסכול, זמן ואנרגיה מיותרת"

יש לכם עוד שאלות ?

לטעמי זאת השאלה הכי חשובה בראיון עבודה כי היא מעידה על רצינות ועל כוונתו של המרואיין.

אז הרבה מעומדים משיבים תמיד בשלילה לשאלה דנא, אם זו מהסיבה שכל הסוגיות עלו כבר בראיון עצמו, או שהם בטוחים שלא הלך להם בראיון וחבל על זמנם. יחד עם זאת, קשה להאמין שאתם מחפשים מקום עבודה חדש לפחות לכמה שנים הקרובות, ואין לכם בכלל שאלות.

סתם לצורך מחשבה, יש מישהו שלא רצה לשאול את המראיין לאחר סיום הפגישה איך הוא היה בראיון? והאם יש לו סיכוי להמשיך קדימה? אז ברור שאנו לא יכולים להעמיד את המראיין במבוכה.

יחד עם זאת, לא יכול להיות שאין לכם שאלות על מקום העבודה העתידי שלכם.

חברים, אין שום סיכוי בעולם שאתם יוצאים מראיון עבודה מבלי ששאלתם את המראיין מספר שאלות שלא קשורות לשכר שלכם.

 

אני תמיד נוהג לרשום במינימום 8 שאלות שונות כאשר אני יודע מראש ש 5 שאלות המראיין יענה לי כבר בזמן הריאיון. אז למה אני עושה את זה, פשוט, זה מראה על רצינות וגם נותן מחמאה למראיין שהוא כבר מראש ענה כמעט על כל השאלות שעתידיות להיות.

אז אני בפועל מוציא את המחברת שלי מהתיק ואומר כבר למראיין שרשמתי את כל השאלות מראש על מנת שאני לא אשכח אותם, כמו כן אני אומר לו תוך כדי "שהוא ענה לי כבר מראש על רוב השאלות שלי, יחד עם זאת, אני אשמח להבהרה בגין מספר דברים נוספים"

לדוגמה

  • מה סדר היום במחלקה או בארגון?

  • מדוע אתם מחפשים עובד? כלומר מדוע העובד הקודם עזב/פוטר ממקום העבודה ?

  • מה אתם מצפים ממני כעובד מהמניין?

  • האם אני אוכל לקבל עוד סמכויות או תפקידים בארגון בהמשך?

  • מה שעות העבודה המקובלות בחברה?

  • מה משך הזמן הצפוי בתהליכי הגיוס בחברה?  

חשוב לזכור, אתם המרואיינים ולא המראיינים, אל תשאלו את המראיין "ספר לי על עצמך" או שאלות שכבר קיבלו תשובה במהלך הריאיון. התפקיד שלכם הוא להראות למראיין שאתם מתעניינים בתפקיד ושיש לכם מספר שאלות נקודתיות על מנת לבחון אם אתם בכלל רוצים את התפקיד (בשביל המשחק)

 

אז לאחר שהתכוננו כמו שצריך לראיון העבודה, עתה אנו נתקדם ונעבור לשלב הבא- שלב הראיון עבודה.

bottom of page